Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is een vast bedrag dat elk kalenderjaar opnieuw door de regering wordt vastgesteld. Soms blijft het een jaartje hetzelfde, maar over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat deze elk jaar omhoog zal gaan. Toch zeker in tijd van een financiƫle crisis. Het doel van het eigen risico is dat u een deel van de kosten die u bij uw zorgverzekeraar declareert voor uw eigen rekening neemt. Dit geldt voor de meeste kosten, maar bijvoorbeeld kosten die gemaakt worden voor een bezoekje aan de huisarts vallen hier dan weer niet onder en worden dus in zijn geheel vergoed.

Limiet op eigen risico

Zoals gezegd is het eigen risico dus gelimiteerd. In 2013 is deze gelimiteerd op 350 euro. Heeft u in totaal uw 350 euro aan eigen risico voldaan, dan zal de zorgverzekeraar over het algemeen de rest van de zorg vergoeden. Hierbij is natuurlijk wel afhankelijk voor welke zorg u allemaal verzekerd bent.

Zelf verhogen eigen risico

U kunt aan uw zorgverzekeraar doorgeven dat u in plaats van 350 euro uw eigen risico bijvoorbeeld met een paar honderd euro wilt verhogen. Het maximum hierbij is een verhoging tot 850 euro. Uw zorgverzekeraar zal hiermee akkoord gaan en zij zullen op hun beurt dan uw premie verlagen. U geeft immers aan dat u bereid bent een groot deel van de gemaakt zorgkosten zelf te willen betalen. Het zelf verhogen van het eigen risico is eigenlijk alleen zinvol en ook lonend als u weinig zorg nodig denkt te hebben. U moet het namelijk niet doen als u ook daadwerkelijk verwacht voor zoveel geld aan zorgkosten te gaan maken, want dan kunt u beter voor 350 euro eigen risico gaan met een iets hogere premie. Dit is dan stukken rendabeler dan het nemen van een eigen risico van 850 euro. Nogmaals, uw zorgverzekeraar vergelijken op dit soort punten is heel handig, want hieruit kunt u uiteindelijk dan een goede keuze maken.

This entry was posted in Berichten. Bookmark the permalink.